Evolutionsteorin ? – SKAPELSEN ! – TIDEN ?

Naturbilder från våra närområden kan ses nedtill på sidan – som exempel på planetens/skapelsens skönhet och storslagenhet. Efter den allra sista bilden kan den som tror på Bibelns historicitet lyssna (från Sveriges Radio) och läsa om en nyupptäckt Bibelkronologi om TIDEN. Läs där också om en VEDERMÖDA. ( mycket stort antal länkar på sidan = ett 90-tal – vid längre läsning i egen flik – vid kortare pil bakåt ).

Bibelns inledning och slut ( 66 böcker med världslitteraturen, som omfattar världshistoriens BÖRJAN och SLUT ).

Jag har gjort ett utdrag från denna bloggsida med upplevelser under en resa, som ledde till funderingar kring rubricerat ämne.

I museet fick vi också ta del av evolutionsteorin/hypotesen för valarnas utveckling. Hur den klövfotade indiska hunden för 55 miljoner år sedan klöv/klev ner i havet och blev urfader till våra valar. Nästa bild visar Trons berg. Tron på hypotesen?

Längs de 54 milen mellan Trondheim och Arvika passerade vi berget TRON 1666 m ö.h.

Åter till utvecklingshypotesen gällande valarnas evolution med TRON, att den pågått under svindlande 55 miljoner år ( 55.000.000 !!). På Rörö har vi lärt känna Göran Schmidt. Han har under mer än 40 år studerat och undervisat om evolutionsteorin/hypotesen. Om du är minsta intresserad av dylika frågor, bör du avsätta tid och läsa på hans hemsida, som du hittar genom att klicka här. ( Här kommer du till sidan med artiklar och med ämnesrubriker till höger). Du kommer då upptäcka mycket, som du inte visste tidigare – var så säker !! Klicka här för Pod-radio ( 66 avsnitt och det sista = ” 5 EP 4″  – Om du scrollar ner hittar du det första ” 1 EP 1 ” ). Klicka här för video ! OBS! Jag tror själv på Gud – men för mej handlar dessa frågor inte om TRON – för mej är detta ett mycket intressant perspektiv – alltid viktigt med olika ingångar, när man möter fascinerande fenomen i vår fantastiska värld. Jag kommer ihåg dessa frågeställningar från min egen gymnasietid i mitten av 1960-talet (vår lektor i biologi och kemi var en fanatiskt, troende anhängare av evolutionsteorin. TRON för en ateist har sitt fundament grundad på evolutionshypotesen – idag kan jag kanske förstå hans energi, när han försökte nöta in årmiljonernas stegvisa utveckling i våra arma hjärnor ) – och de är givetvis lika aktuella för dagens skolungdomar. Ett öppet, allsidigt perspektiv är mycket viktigt –  detta debattinlägg är ett annat (.. själv vill jag ta till mej båda ytterlighetsperspektiven, som exempel på vår evige Guds oändliga och ogripbara storhet). Här ett svar med ett nytt debattinlägg ( .. när det gäller boken nämnd i sista meningen – klicka här1 och här2 samt här3 gällande en recension – beställes på Bokus ) – och här kommer nästa debattinlägg och här debattens slutreplik.

Varför denna debatt ? LÄS HÄR ! – och här ett svar på ett genmäle till Patrik Lindenfors, forskare i biologisk & kulturell evolution, som kallar alternativa förklaringar till evolutionsteorin för ”sedan länge avfärdat hittepå”.

Egen slutsats; För ateisten är HUR – dvs. evolutionshypotesen/utvecklingsläran en förutsättning för TRON (icketron) men för mej är inte HUR utan ATT Gud skapade världen i tidernas begynnelse grunden för TRON (men som nämnts ovan – det finns många olika intressanta perspektiv på ursprungsfrågan !!). Missa inte länken i slutet av denna  bloggsida – med texten ”Klicka här” !

” GUD ÄR STÖRRE ” = ärkebiskop Antje Jackeléns valspråk och namn på egen bok. – Här kan du läsa om hennes efterträdare på posten.

Okunskapen om olika alternativ gällande ursprungsfrågorna bland den svenska journalistkåren är mycket stor. Aftonbladets journalists ordvändningar är helt sanslösa !

Läs här1 och här2 och här3 !

Nobelpriset 2022 till svensk forskare – läs här ! och här2 samt här3 !

Läs härhärhär3här4   här5 och här6

Här en debatt med sekulär evolutionsbiolog.

En intressant intervju gällande forskarvärlden – klicka här !

Så här kan det gå till i Sverige år 2024 !

En slutkommentar gällande TRON – läs här !

—————————————————————————————————————————————————-

En vän, Lars Magnusson, har producerat ett bildspel med egna vårbilder, som han lovat mej att publicera här.

Sköna och storslagna naturbilder från Brf Vättervyn, Björkvägen 15 samt från hav och fjäll följer här….


Nu följer 10 bilder som visar hur skapelsen ändrar sig under dygnet..Vättern ryker 2024-01-06.

—————————————————————————
Björkvägen 15Under ett antal kilometer, söder om de under högsommaren mycket välbesökta stränderna vid Baskarpssand, finns, nedanför vårt Fagerhult under 50 år, ett antal hemliga paradisiska stränder. Några av stränderna finns längs strandsträckan som syns från de 4 fönsterbilderna ovan. Klicka här för filmen !

Hökensås.
Farväl efter 48 år !

————————————————————
havFoto från södra delen av Ersvattnet – insjön på ön, vars norra del skymtar på öns västsida på föregående flygfoto.

Den klippta gräsmattan kan plötsligt bli helt förvandlad i ett skapelseunder.
Månuppgång över Göteborg. 2023 syns Karlatornet, Nordens högsta byggnad, högt över horisonten.

Sälar på Lilla Pölsan. Stora Pölsan med fyren i bakgrunden. Skären Stora och Lilla Pölsan ses på föregående bild till vänster om den nedåtgående solen. Skären syns också på bilden med marken täckt av de blommande Triftblommorna. Förstora bilderna ! – eller på nästa bild, där skären är inzoomade.
Här syns skären Stora och Lilla Pölsan i väster. Sedan är det öppet hav. Om du färdas rakt västerut och passerar norr om Skagen i Danmark så är det Nordsjön till Skottland. Passerar du norr om Skottland är det Nordatlanten ända till Amerika.

Bilden från denna bloggsida.

————————————————————
fjällKlicka här för en resa.

Vid Ovikens kyrka.
Efter/ovanför Myrvikens samhälle.

Vid Häggsåssjön på midsommaraftonsnatten kl. 23.

Lugnet efter stormen i mitten av oktober månad.

Vid Häggsåssjön med fjälltopparna räknat från vänster; Gråhösen 1000 m, Storfjället 1250 m och Östfjället 1200 m.
Utsikt mot Storfjället från Häggsåssjön. Fjället till vänster bakom trädet heter Gråhösen.

Östfjällets topp.

Från Östfjällets topp mot Storfjällets och Hundshögens toppar.
Dalen mellan Öst- och Storfjället.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Gräftån.


En bit ner på denna sida ses bilder från samma plats vid Dammån – vid andra årstider.


Västfjället vid Bydalen, som är markerad med röd prick på 1:a fjällbilden.

Dromskåran upptill i höger bildkant.

En vandring upp genom Dromskåran – en märklig skapelse sedan istiden.

Storfallet i Storån uppströms Höglekardalen.

Efter midsommar är vägrenarna på fjällvägarna fyllda med blommor. Här följer bilder på följande blommor med namnen i samma turordning..
Brudborste
Fjälltolta
Fläckigt Nyckelblomster eller Jungfru Marie hand.
Klotpyrola
Kung Karls spira
Ljus Fjällvedel
Nordisk Stormhatt
Rödblära
Slåtterblomma (fotad i september-blåst i natt avlägsnade tyvärr många kronblad från gårdagens blommor)
Vit Liten Blåklocka

 

Lyssna om TIDEN enligt nyupptäckt Bibelkronologi i program i Sveriges Radio !

Obs! Du som är ung eller betydligt yngre än jag kan lyssna och läsa detta om TIDEN men du skall bara lägga detta långt bak i minnet. Lev ditt liv som vanligt i tro på Gud och hoppas på en ljus framtid – och tänk också att Jesu återkomst kan ske i morgon! Om det kommer hända saker framåt kan denna info dock vara av stort värde.

Här kan du läsa om bakgrunden och här en redogörelse. Den som önskar ett studium av detta ämne kan klicka här.

Läs också kommentaren i tidningen Sändaren.

Läs här om jordens ålder. Läs här om den världsvida floden.

18 artiklar att fundera på.

Egna funderingar; – utifrån olika teologiska synsätt. –
Den egna kontakten med Göran Schmidt, nu 2024 sedan 25 år tillbaka, som person, i predikningar, författarskap och föredrag gör det svårt att avfärda Kiliasmen ( varför framgår av länkarna till hans hemsida, artiklar, poddar och videofilmer – i början av denna sida ).
Amillennialismen är det sedan 300-talet dominerande synsättet.
Under min ungdom på 1960-talet mötte jag en lära kallad Dispensationalism (pre-trib) ( secret rapture eller darbyism är mina namn för synsättet, som aldrig blivit en del av min TRO ).
Idag gör denna nya otroliga Bibelkronologi att Premillennialismen (post-trib) känns som ett möjligt synsätt. – Olika urkunder och översättningar av GT gällande tiden före Abraham kan i sin tur ge stöd för Amillennialismen.

Har läst denna bok.

Under 2000 år har den kristna kyrkan väntat på Jesu Kristi andra återkomst till denna jord. – Under närmare 4000 år har judarna väntat på Messias. – Under mer än 150 år har kristna väckelserörelser svept och sveper fram över jorden. – Trots att vi alla för varje år som gått, av de senaste 50 åren, kommit 1 år närmare denna händelse, har vi kanske upplevt en viss nedtoning av detta budskap.

Här om ett intressant föremål.

—————————-

Läs vad Lars Adaktusson skriver om den ej skildrade pågående vedermödan – och här skriver han om Ukr.

2023-08-11. Denna dagens nyheter från alla världens hörn berättar om en vedermöda över jorden med bränder, översvämningar, stormar, ras, skjutningar, explosioner, katastrofer, krig*, robotexplosioner, bomber, dödande, krigsbrott, folkmord, gängkrig, mord, lögner, våldtäkter, korruption, ekonomisk kris, energikris, epidemier, sjukdomar, Koranbränningar, konflikter, narkotika, smuggling, skjutningar av presidentkandidat (i Equador) , militärkupper (i Niger), gränsoroligheter (vid Israels gräns), terrorhot, kärnvapenhot, rekordtemperaturer, fattigdom, svält, flyktingar, migrantbåtar, våldsamma demonstrationer, döende korallrev, jordbävning, vulkanutbrott, rekordorkansäsong i Karibien, rekordtyfonsäsong i Asien, ryssarnas illegala fullskaliga invasionskrig i Ukr utförs med våldtäkter, tortyr, kidnappningar, mord, folkmord, folkrättsbrott, etnisk rensning och krigsbrott, hot mot Golfströmmen p.g.a varmare hav, smältande Arktis, Antarktis, glaciärer osv…. Problem som också gäller vårt land med grannländer med t.ex. även nederbördsrekord denna dag sedan alla tider (särskilt dramatiskt med direktrapportering från Hönefoss – en ort som varit förknippad med 28 år av mitt yrkesliv, som berättas om efter strecket i slutet av denna sida ).

———————————————-

DAGSAKTUELLT 1

Den sedan 24.02.22 dagliga Ukrbloggen skrivs av författaren LW och har upp till 1/2- miljon unika läsare. LW är Sveriges störste fristående ekonomibloggare och han har bl.a. skrivit om bostadsmarknaden sedan 2008. LW skriver spännings-/fictionromaner (jag lånar dessa på Habo bibliotek) och har haft en förmåga att skriva fiction, som sedan vid flertalet tillfällen kommit att senare hända i verkligheten. Tillsammans med statsministern och oppositionsledaren har LW hållit tal vid Sergels torg i samband med demonstrationerna på årsdagarna av Ry.. invasion av Ukr. LW är gift med Le.. W, som är född ry… Hon är professionell äventyrska och jobbar f.n. som brandman. Hon har arbetat med insamlingar till Ukr och har sedan krigsutbrottet rest ett 15-tal ggr. till städer nära fronten med leverans av brandbilar och ambulanser. På denna gästblogg (missa inte att klicka på de 2 inledande länkarna på gästbloggen!) beskriver Le.. sin otroliga, Kafkaliknande resa för att säga upp sitt ry.. medlemsskap.

*Totala stridsförluster av fienden från 24.02.22 till 11.08.23 – staplade / The total combat loost of the enemies from 24.02.22. till 11.08.23 var ungefär: (inom parantes 11/8).

Sifferkolumnen till höger (eller under i mobilen) gäller läget den 04.07.24 och siffrorna inom parates gäller de ry.. förlusterna under juni månad. 

personal /ca 252780 (+580) personer likviderades,                  547470 (+33713)
stridsvagnar 4290 (+12),                                                                       8132 (+352)
stridspansrade fordon / APV ‒ 8318 (+15),                                      15600 (+589)
artillerisystem – 5043 (+15),                                                                 14777 (+1393)
RSZV / MLRS – 713 (+2),                                                                        1115 (+22)
Luftvärnssystem  471 (+2),                                                                       878 (+58)
flygplan/flygplan – 315 (+0),                                                                    360 (+3)
Helikoptrar/helikoptrar-313 (+0),                                                          326 (+0)
UAV operativ-taktisk nivå – 4197 (+18),                                              11694 (+1077)
bevingade raketer / kryssningsmissiler 1377 (+0),                            2342 (+112)
fartyg/båtar/krigsfartyg/båtar 18 (+0),                                                    28 (+1)
ubåt                                                                                                                      1 (+0)
Bilutrustning, fordon och bränsletankar 7511 (+16),                        19923(+1758)
specialutrustning 756 (+10).                                                                     2468 (+284)

Uppgifterna från den sedan
invasionen 24.02.22 dagliga Ukrbloggen den 11/8. Klicka här för den 862:e bloggen daterad 2024-06-04. En daglig blogg kan kanske nedtill få 1000 kommentarer under dygnet !!!!
Vilken vedermöda dessa gigantiska ry.. förlorade krigsresurser orsakat Ukr innan man  lyckats slå ut dessa – under stora uppoffringar !!

Vad kostar 0,55 miljoner soldater i förluster hittills för Rys-land/Rus-land? – En stridsvagn kostar mellan 70–120 miljoner kronor beroende av utrustning.

Läs på denna blogg och fundera på vad som kan vänta oss om några år.

———————————————-

DAGSAKTUELLT 2

R-land, Ki.a, N.Ko..a och Ir.n – ondskans axelmakter i världen, diktaturregimerna, utan mänskliga rättigheter och samarbetande militärt för att hota alla sina grannländer – utgör ett existentiellt hot för hela världen. Den islamistiska diktaturregimen Ir.n backar upp en räcka islamistiska terrororganisationer (Ham.s, Islamistiska Ji..d, Hiz….ah, Hu.urebellerna osv ) för ett gemensamt försök att utplåna den judiska nationen från jordens yta. Bibeln berättar om världshistoriens början och slut (se de 2 första länkarna på sidan !) samt har visat sig vara ett enastående trovärdigt historiskt dokument samtidigt som den skildrar otaliga profetior om framtiden – Läs här !

———————————————-

DAGSAKTUELLT 3

Dagens sommarvärd, min nästan jämnårige Carl Bildt, levererade idag 04-07-24 ett synnerligen intressant sommarprogram. 50 år tillbaka av Europeisk nutidshistoria, då han själv befunnit sig i Europapolitikens centrum. Under programmet dyker olika minnesfragment upp från egna upplevelse under dessa år. En bilresa genom Centraleuropa sommaren 1969. Synen av den befästa gränslinjen mellan Väst- och Östtyskland. Det viskande samtalet med en tjeckoslovakisk turist på campingplatsen på ön Kurk i fd Jugoslavien. Han hade sitt tält tillsammans med sin tjeckiska resegrupp i en separat del av campingen, delvis bevakad. Tito, Jugoslaviens ledare och diktator, som syntes avbildad på väggen även i varje restaurang vi besökte. Återsåg gränslinjen på avstånd och med höga bevakningstorn tillsammans med hela familjen sommaren 1989. Då på hemväg från ett Jugoslavien under stora spänningar. Minns den mycket trevlige mannen i Ljubljana och hans enorma ilska mot centralregeringen i Belgrad samt trevliga grannar från Zagreb på campingen Rapoka på ön Mali Losinj. Hela vår 6-personersfamilj hackande i Berlinmuren sommaren 1990. Den enorma bensinkön runt kvarteren i Leipzig hela kvällen någon dag senare. De grå och mycket trista husfasaderna i östra Tyskland under samma resa – ett tydligt bevis för den sov–tiska  k—nismens kollaps och totala misslyckande. 


 

Du och jag kan tro på Gud, vänta på Jesu 2:a återkomst och tro på/acceptera evolutionsteorin, som Guds skapelsemodell – men det är inte fel att också titta på ett motsatt perspektiv – ett exempel som beskrivs här och/eller titta på denna film.

Kyrkoherden – debatt; ”Vi tror på Gud, inte på Bibeln” !

Stefan Swärd, fil.dr i statskunskap, författare och pastor – och här skriver han om världspolitiken och med en varning till kyrkan. Läs här om Bibelns auktoritet !

Bibelns berättelse om människans spridning över jorden – från GT resp. från NT.

2 uppslag från boken ” Fyra kristna diskuterar Skapelse och Evolution” – klicka här1 och här2. Appendix 27 – klicka här3. ( Obs! – för en allsidig bild – läs boken ! )

Du som omfattat tron på att jorden är mer än 13 miljarder år gammal och att allt liv på jorden utvecklats ( från en en-cellig amöba) under 100-tals miljoner år —– följande 4 filmer skildrar en helt motsatt världsbild ….

Klicka här för ” the bible and the age of the earth ”

Klicka här för ” Why the Earth can´t be old ! ”

Klicka här för ” Does Egyptian History Fit with the Bible? ”

Klicka här för ” The Best movie explaining Noa´s Flood Ever made! ”

Du som önskar studera om mänskligheten historia har här 2 alternativa historier – alt.1 resp. alt.2 och alt. 3 om du önskar en fördjupning av alt. 2. Alt.4 är en kommentar till alt.1.

Evolutionsteorin och kristenheten – en framåtblick

Vad spelar det egentligen för roll ?? – Klicka här !

 

———————Slut..

2024-01-08 – Tog en ”tumvers” när jag stigit upp – blev Jesaja 40:28

” Har du inte förstått, inte hört? Herren är en evig Gud, han har skapat hela jorden. Han blir inte trött, han mattas inte. Ingen pejlar djupet av hans vishet. ”

Morgonbönen efter frukost. Hustrun säger, har bestämt sig läsa från Bibelsällskapets Bibelläsningsplan för 2024 och hon läser dagens text  Jesaja 42:5

” Så säger Gud, Herren, han som har skapat himlen och spänt upp den, brett ut jorden med allt vad den alstrar, han som gett liv åt människorna där, livsande åt dem som vandrar på jorden. ”

( Jesaja levde för 2800 år sedan ! )

———————

” Ingen pejlar djupet av hans vishet. ”  – M.a.o. ”ingen” kan eller bör låsa fast sig vid ett visst teologiskt synsätt – till slut handlar allt om TRON ( grundad i Guds-upplevelser/-kontakt/-erfarenhet – inte synsätt – Klicka och läs 1 Kor. 1: 18 – 24  och Romarbrevet 1 ! ) – – – –  

” Ty eftersom världen, OMGIVEN av Guds vishet, inte lärde känna Gud genom visheten, beslöt Gud att …”

Läs också Ps. 147 vers 5.

.. en 3000 år gammal psalm av David.

____________

Egen kommentar;

Som framgår av ovanstående Egen slutsats / Egna funderingar kan och vill jag inte formulera någon egen teologisk ståndpunkt, när det gäller Skapelsen, Tiden eller Jesu återkomst. Jag överlåter åt den intresserade att ta del av dessa frågeställningar genom att klicka på det stora antalet möjliga vidarelänkningar i texterna ovan.