Expeditioner över Falkfångarfjället

Under vårvinter-perioden efter sportloven, över påskloven och fram till månadsskiftet april/maj – är det en fantastisk period för en skidtur i fjällvärlden. Startar du i Hovde/Höglekardalen och åker med solen i ansiktet tillbaka till Gräftåvallen och Stugauppepafjallet kommer du ihåg skidturen/fjällvandringen under resten av ditt liv.

Skidexpedition från toppen av Falkfångarliften vid Höglekardalens fjällpensionat via Falkfångarfjällets topp, raststugan på 1100 m:s höjd, raststugan i Tvärådalen, toppen av skidbackarna i Gräftåvallen och grön-/rödstreckad markering (klicka Områdesleder2 resp. -1) hem till Stugauppepafjallet.

Klicka här till kartan, som visar leden för expeditionen (behåll kartfilen öppen, när du läser vidare i bloggen). Följande 6 bilder ger en orientering i landskapet längs lederna och därefter följer en bildberättelse från en expedition, som gjordes år 1996. Har sällskapet i Stugauppepafjallet tillgång till 2 bilar är logistiken för expeditionen enkel (om inte kan kanske vår stugvärd, boende i Gräftåvallen men arbetade i Höglekardalen, tidigt nästa morgon ordna medresa  för bilhämtningen). 

Idag 2020 är det 51 år sedan min 1:a skidexpedition över Falkfångarfjällets topp. Då vek vi istället av till höger och ner i Lekardalen mellan Falkfångar- och Prästlekarfjället ( den långa sluttningen mot toppen syns i höger bildkant – men toppen utanför. På denna karta ser du även turen upp på detta fjäll, som gjordes år 1970 ).

Nedtill på sidan fortsätter sedan kontinuerligt bilder från leden under sommarhalvåret.


A = Drommen, 1140 m
B = Östfjället, 3 toppar, 1200-,1170- & 1167 m
C = Rävkulan
D = Falkfångarfjället topp 2, c:a 1100 m
E = Storfjället, 1260 m
F = Falkfångarfjället, 1180 m
G = Hundshögen, 1372 m

Denna bild är fotad från raststugan vid 4-markeringen på kartan = en backe upp från bildnederkant. Prästlekarfjället i vänster bildkant.


Innan vi startar bildserien från expeditionen 1996, då vi lämnar dalen för skidåkningen söderut, följer 3 bilder från/mot sydsluttningarna på dalens norra sida. Fjället till vänster heter Fligget och är en lägre topp av fjället Gråhösen.

Telemarksåkning i slalombackarna på Västfjället – 1150 m –  i Bydalen med fjälltoppar i fjällmassivet i bakgrunden.

Från vänster; Foten av Falkfångarfjället, toppen av Hundshögen och toppen av Prästlekarfjället (vita toppen).

Vid en expedition år 1990 var vår yngste son 5,5 år gammal. Som syns på 2:a bilden på denna sida var han ganska missnöjd över att han inte fick följa med på turen hem över fjällen. 6 år senare hade pojken växt till sig och det var dags för honom att göra turen tillsammans med mej  och sin morbror/min svåger (som var med på turen för 51 år sedan – när jag nu skriver år 2020). För vägen upp till raststugan på Falkfångarfjället valde vi nu att byta startplats, vilket framgår av siffran 1 på kartan.

Här är vi vid siffra nr. 2.

Det var väl kanske lite tidigt att tänka på vätskeintag men vad gör man när fjällbäckens porlande hörs i en i övrigt total tystnad.

Här har vi nått fram till raststugan på 1100 m höjd, vilket syns vid siffra 4 på kartan. Stugan ligger ovanför där fjälleden möter den andra leden, som passerar ovanför Dromskårans västra ravinstup. I bakgrunden till vänster i fjärran skymtar Hovdehögen/Västfjället.

Nu går vi in för en välbehövlig fikapaus. I gästboken kunde vi läsa inlägg som vår dotter och 3 kamrater skrev några år tidigare. Ett besök som ledde till en övernattning i stugan. Detta är normalt endast tillåtet i nödläge men personal i fjällanläggningen hade gett beskedet att det vid detta tillfälle under vandring samt lågsäsong kunde vara o.k. Dromskåran syns mitt i vänster bildkant. Drommens 2 toppar i bakgrunden.

Vid siffra 6 på karta och bild. Med toppen av Rävkulan i bakgrunden. Son och morbror.

Son och far vid samma plats. Fruns och mina expeditionsskidor syns på bilden. Under ett av de 1:a åren av 2000-talet gjorde frun, jag och dotter med fästman turen. Tyvärr hittar inte någon av oss bilder från den fantastiska turen.

Här vid siffra 7 har vi passerat raststugan i Tvärådalen och fortsätter på leden mot toppen av skidbackarna i Gräftåvallen. Det var en sen påsk, vårvärme och blåsutsatta partier av leden. Då blev det att just här åka på mossa och lavar. Fjället Gråhösen i bakgrunden. Se kartan!


Det blev fel med G:et. Detta fjäll heter Baasmehke. Det röda krysset vid 4:an markerar läget för raststugan. Fotot från toppen av Drommen.

Detta foto är fotograferat från toppen av Västfjället och med viss zoomning. Jag har bestigit topparna för alla 6 toppar i fjällmassivet högre än 1140 m med undantag för Hundshögen, som är högst och ligger längst västerut. Vid 3 tillfällen har jag passerat nedanför toppen enl. mörkröd markering. 1 ggr. vid vandring till Arådalen och 2 ggr. med snöskoter.

2011 gästades jag i september av min yngste bror. Han gjorde ensam exakt denna vandring men i motsatt riktning. Startade från Stugauppepafjallet. Han nöjde sig inte bara med detta utan gick upp på toppen av Rävkulan och när han nådde Höglekardalens Fjällpensionat fortsatte han till Storfallet. När han kom tillbaka till pensionatet ringde han mej för bilhämtning. Min bror klättrar i Alperna och har bestigit Kilimanjaro, Kebnekaise och Helags.


Från foten av Drommen/Falkfångarfjället i Hovde i botten av dalen mot Hovdehögen och del av Västfjället. Höglekardalens semesterby står det på pistkartan.