1969 i fjällen

Oviksfjällen 1969

Oviksfjällen för så länge sedan. Idag finns inga hässjastörar i landskapet. Dessa har ersatts av stora vita plastbollar. Till vänster syns Österfjället och till höger om Drommen i mitten syns Bydalen.

skanna0017

Flickvännen tillsammans med bröder m.fl. Alla Göteborgare och med lång erfarenhet från flera ännu tidigare resor till Bydalen och Höglekardalen. Flickvännens familj gästade Hallen, Bydalen, Höglekardalen och Hosjöbottnarna redan 1956. Smålänningen (=jag) på sin 1:a fjällsemester tog korten med sin gamla bälgkamera med formatet 6X6. Korten har aldrig blivit framtagna. Filmen har förvarats som negativ under decennierna (7 st inkl. 60-talet) sedan dess.

Falkfångarfjället

Här är sällskapet på väg mot toppen av Falkfångarfjället. Vi startade från toppen av liften vid Höglekardalens Fjällpensionat, som då var en av 3 liftar i dalen. Vi åkte utför i alla 3 under veckan. Början av leden är nu markerad i dagens liftkarta. Här har vi kommit en liten bit upp från liftens toppstation. Det är ngt. som inte stämmer med bakgrundsvyn !!

skanna0008 skanna0032skanna0032 (3)skanna0052skanna0050skanna0051skanna0036 (2)skanna0035 (2)skanna0034 (2)

 

Flickvännen med bror+flickvän i snöbivack på Västfjället.Kameran, som flickvännen håller i händerna (hade jag lånat av min bror) innehöll ett stort antal färgbilder. Småbildskamera utan zoom med mindre brännvidd innebär nog att fjällen ser mindre ut än i verkligheten. Ngr. av dessa bilder kommer här…

Här bodde vi på pensionat Kullergården i Överhallen, Hallen med utsikt mot Oviksfjällen och Bydalen i väster – Se översta bilden ! Mot öster en vidsträckt och fantastisk utsikt över Storsjön.  Vi vaknade på morgonen av en smäll från grannrummet när flickvännens storebror släppte upp rullgardinen och ropade jättehögt; ” Klart i Bydalen ” – med förhoppningen att väcka oss övriga. Här kommer flickvännen ut från frukosten, som serverades i huvudbyggnaden. Vi bodde i en mindre sidobyggnad.

En smålandsyngling med F-registrerad Fiat 850 (med svansmotor) på sin 1:a fjällresa. Här har vi stannat på vägen mot Bydalen och fotograferat med fjället Drommen i bakgrunden.

Här startar vi vår fjällexpedition vid parkeringen till Höglekardalens fjällpensionat för lifttransport upp på fjället med hjälp av   Falkfångarliften.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här syns felet med bakgrundsvyn ovan. Det är Hovdehögen och Västfjällets nordsida som syns – alltså kameran mot nordost. Eftersom jag aldrig sett ngr. kort från de svartvita 6×6-negativen blev negativet placerat med fel sida upp i fotoscannern.

Här har vi nog nått toppen av Falkfångarfjället och har utsikten åt öster med Drommen och Storsjön i bakgrunden.

Korten har nog hamnat i viss oordning men trots så väldigt länge sedan kommer jag ihåg hur vi åkte på min 1:a långtur i fjällen. Här har kortet tagits på Falkfångarfjällets västsluttning med Prästlekardalen och Lekarån där nere. Prästlekarfjället i bakgrunden. Sedan åkte vi ner till ån och följde denna till Höglekardalen, där vi parkerat bilarna vid liftens dalstation. Turen är markerad med röda prickar i kartan, som enkelt förstoras p.g.a. pdf-fil.

skanna0013

 

Här åker vi vid och på Lekarån.

 

 

skanna0012

 

Glada Göteborgsungdomar som lämnat slasket på gatorna för fantastiska fjällturer. Detta var flera år före Stenmark och det stora fjäll- & utförsåkningsruset.