Oktoberdag i Bydalsfjällen

Följande bilder är fotograferade av min svåger 2015-10-06.

IMG_1486Stigen från Hallonvägen mot stugdörren.IMG_1487
stugauppepafjallet
Här ansluter den nedersta stickvägen i Klevfjällsbyn till Klevfjällsvägen.
Bilvägen mellan Gräftåvallen och Bydalen samt med Västfjället i bakgrunden.
IMG_1494Strax före bron över Bastuån. Här har vi på vänster vägsida sedan ngr. 100 m passerat starten för vandringsleden. Jag och min bror nådde toppen, vilket dokumenteras här. IMG_1501
Från bron över Dammån. Vägen möter här vägen från Hallen. Vägen som syns fortsätter sedan upp och in i Bydalen.

För att komma upp hit till Fjällhalsen får du köra denna serpentinväg
I vänster bildkant syns den märkliga Grönhögen, som är en rullstensås från istiden. Vägen från Gräftåvallen passerar längs dess västra sida (=höger om på bilden).

Dalsjön i Bydalen skymtar i bildmitt.
Nu är vi framme i Bydalen.

____________________________________________________________________

Nu 2015 har jag skrivit färdigt i denna tidigare blogg – allra nederst på sidan – om div. samhällsfrågor gällande skatter, pensioner och sparande. Jag skriver främst för kommande pensionärer, eftersom det är dessa, som kan göra något åt sin framtida situation. Vi, som redan gått i pension, kan inte längre påverka och har bara att acceptera läget. Dock finns det tydligen en okunskap i frågorna från många pensionärer, när man tidigare inte brytt sig men nu upptäcker verkligheten. Många har tydligen levt i uppfattningen, att samhället och därmed andra skall betala. Det finns ju en gräns för att andra skall betala i ett land med världens högsta marginalskatt och där alla (födda samma år och med heltidslön under hela arbetslivet) från normalinkomst och högre (utan gräns uppåt) får samma allmänna statliga pension (exkl. PPM) vid samtida uttag samt att bromsen reglerar för alla efter samhällsutvecklingen.

En pensionär kan idag genom att använda den nya tekniken – nätet och apparna (ex. Ryanair, Airbnb eller X & Uber eller Y– få väldigt mycket utbyte av sina ekonomiska resurser. Ett exempel är t.ex. att hyra sitt semesterboende privat (ex. via denna hemsida) och inte använda hotellboende eller dyra researrangörer. En vandringsresa med 7 övernattningar under samma tidsperiod via en researrangör till Cinque Terre för kostnaden SEK: 13.000 (nu tittade jag på en annan arrangör, som på hemsidan hade priset 14.450 för ny resa nästa år) kan du då genomföra själv för SEK: 5.000. Som du ser här, får du då dessutom en högre kvalitet och ett mycket friare upplägg. I tillägg, när du ändå är på plats och ledig, kan du för mycket små tilläggskostnader göra mera aktiviteter. Vi bodde i Levanto, den enda staden i området, med Airbnb-lägenheten alldeles vid stranden av Medelhavet. Där fanns all service och massor av restauranger och butiker. Researrangören för 14.450 ordnade boendet i en liten by högt uppe i bergen. Hotell, researrangörer, resebyråer, flygbolag, storbanker (* läs nederst på sidan! ), försäkringsbolag och finansiella rådgivare (även kallade försäkringsrådgivare) har stora kostnadsmassor och vinstkrav, som skall täckas ( kostnadsfri ek. rådgivning får du om du klickar här ). Det kanske inte är du som pensionär eller kommande pensionär, som skall och behöver betala för allt detta.

En annan fråga, där Internet kommer att få stor betydelse, är när du skall sälja din bostad. Dagens bostadsmarknad profiteras fortfarande av företag med helt orimliga ersättningar. Dagens typ av fastighetsmäklare bör försvinna. Varför skall just du bidra till att göda denna yrkeskår? Här har jag egen erfarenhet och kan verkligen rekommendera detta företag. Andra internetföretag jag kan rekommendera har du här 1 och här 2. – Du behöver båda för att ersätta din storbank, som har stora kostnader och svindlande vinster, som du skall täcka och bidraga till (Swedbank använder vi idag endast som transaktionsbank. Vad jag tycker om Folksam och Swedbank framskymtar något i den tidigare bloggen ). Den yngre generationen hittar nog fram till de nya kostnadseffektiva tjänsterna. Är du pensionär får inte du missa möjligheten att slippa betala för helt onödiga kostnader!! Du sköter allt detta själv med några enkla klick på din dator eller mobil. Själv har jag till våra fritidsboenden senaste 2 åren köpt 2 spisar, 2 kyl/frysar, 1 varmvattenberedare och 1 bastuaggregat via Internetbeställningar / + under 2016 1 diskmaskin och 1 tvättmaskin. Jag kan då via enkla klickjämförelse välja mellan hela marknadsutbudet till det absolut lägsta priset. Dessutom får jag då varorna levererade ut till ön i ytterskärgården och upp på fjället helt utan fraktkostnader (att försöka hjälpa miljön orsakad av transporterna är meningslöst. Jag hade 3 olika sändningar samtidigt på 3 olika terminaler i Östersund och försökte samordna utkörningen de 8 milen upp på fjället, vilket var omöjligt. Det blev 3 olika turer = 3x8x2 = 48 mil lastbil! När det gäller ytterskärgården sker dock alltid en samordning i Göteborg för alla transportbolag via ett åkeribolag, som sköter skärgårdstransporterna. De 2 sist nämnda elapparaterna beställdes från samma e-handelsbolag men leveranserna skedde direkt från grossist- resp. fabrikslager. De övriga produkterna levererades direkt från de olika bolagens egna nordiska centrallager. Priskonkurrensen tvingar fram, att alla mellanled måste elimineras. Stora elvaruhus i köpmarknadslägen har mycket höga hyres- & personalkostnader, som du som kund skall bekosta).

5/11 Idag har Sveriges största marknadsplats på nätet hjälpt oss fram till att genomföra vårt bilbyte i Vänersborg. Dagen före genomförde vi provkörningar i Jönköping och Eksjö. Bilannonser i tidningar är nog snart ”en övergående fluga” för att motcitera Ines Uusman. Nu blir det en SUV med 4-hjulsdrift (ej VW eller den s.k. ”Habomopeden” Honda CRV – otroligt vanlig i Habo) – och goodbye till VW Passat TDI 2012 (en körmässigt fantastisk bil men med ett nu ngt. solkat varumärke ).

6/11 En ny app i min mobil idag löser parkeringsavgifterna mycket enkelt i Göteborg. Hustrun hade appen tidigare i sin mobil.

Lycka till med din övergång till den nya Internetekonomin, där du inte längre behöver de gamla aktörerna med höga kostnader för personal och fina lokaler i dyra lägen !!

8/11 Idag hade Sveriges radio ett inslag ang. ränteavdragen. Så här säger vår f.d. finansminister idag.

Vår VW Transporter Syncro typ 3 av årsmodell 1987 är snart veteran och det är många år sedan VW-organisationen slutade att sälja reservdelar. Jag har hittat på Internet ett tyskt e-handelsbolag, som är specialiserad på just denna biltyp. Jag har köpt alla slangar och rör till kylsystemet enl. denna sida. Slangarna hade åldrats och rören hade rostat sönder. Obs! Företaget säljer nytillverkade rör i rostfritt utförande.

25/4 2016 Idag har jag varit med om min kanske mest otroliga Internetupplevelse. Jag plockade bort givaren i expansionskärlet och läste med ett förstoringsglas av VW art. nr. 251 919 372. Så här skrev jag den 20/4, sedan jag först förgäves kollat med VW, på Google; 251919372. Gissa vad som hände ? Klicka här! Idag den 25/4 stannade en UPS-bil utanför vårt hus i Fagerhult Habo och föraren hade i handen ett litet paket med givaren.

*  ”En rad Uber-liknande rubbningar i branschen kan komma att minska antalet anställda på traditionella storbanker med så mycket som 50 procent samtidigt som lönsamheten kan kollapsa med över 60 procent”, skriver Business Insider. — Ja, det är ingen rolig läsning för världens bankdirektörer och anställda. Bättre blir det inte när orden kommer från ett av branschens tyngsta namn, Antony Jenkins. För bara några månader sedan var han vd för brittiska giganten Barclays innan han tvingades lämna sitt uppdrag.