En lång resas slut..

IMG_0670..så här skriver Gunnar Tonnquist allra sist i sin släktbok i kapitlet om sin far Sven Tonnquist, som är begravd på den lilla kyrkogården vid Angerdshestra kyrka.
IMG_0661Sven Tonnquist var bror till min morfar* och du kan läsa om hans intressanta liv här i några utdrag från den mycket omfattande släktboken. Gunnar är följaktligen kusin med min mor, som fyller 96 år nu i juli månad 2015. Mamma (bor i Värnamo) och Gunnar (bor i Solna) är de 2 kvarvarande i livet av 42 kusiner på morfars sida. Astrid och Elsa är 2 kusiner av de 40 avlidna. Gunnar är född i Kina men fick som 2-åring lämna Kina under dramatiska omständigheter och familjen återvände till Sverige. En glimt av vad Gunnar sysslat med under yrkeslivet kan ses här.

IMG_0668Du kommer till  kapitel 14 i släktboken, som handlar om Sven Tonnquist, när du klickar här.
IMG_0667IMG_0666IMG_0662IMG_0669

 

 

 

 

 

 

 

 

Sidan kanske kan intressera dej, som härstammar från Södra Ryd och Norra Brusås i Hånger socken och/eller är intresserad av Kinas historia. Du kan läsa mer om dessa 2 släktgårdar i Hånger på denna sida.

*Min morfar hette Frans Sjöstrand och han dog redan 1919 i Spanska sjukan, 2 månader före att mamma föddes som 10:e barn i syskonskaran. Klicka här för Gunnars släktbok om morfar. Jag har f.ö. en kusin med samma namn Frans Seastrand. (Koivula Family Stories handlar om hans mors familj. Frans och hans fru har besökt oss i Habo och vi har besökt dem i Albany)

Bo Tonnquist är Gunnars son.

Dessa 2 googlade personer är samtidigt äldsta sonsönerna till bröderna Frans och Sven. Här hittar vi en annan sonson (produktutvecklingsingenjör vid Volvo Cars) till Sven. Bo & Andreas är halvkusiner men båda är mina sysslingar. Nu levande sondöttrar & dottersöner är svårare att hitta och svårast är dotterdöttrar. Ex. min enda syster född Gustafsson och gift Enberg med tidigare fädernesläktnamnen Peterson (Bengt), Bengtsson-Tånnkvist (Gustaf), Gustafsson-Tånnkvist-Sjöstrand (Frans) och Gustafsson (Gustav) (det blir då en räcka av släktnamn). Att hitta ngn. nu levande sonson till andra bröder (soldatefternamnen Törnqvist, Sjöberg, Lönn och Tonnquist) till Frans & Sven är svårare, eftersom jag inte kan hitta, att Gunnars släktbok anger födelseår för Karl-Anders – och Bo Törnqvist. Det blir för många alternativa träffar vid sökning på nätet. Deras kusin och min syssling Arne Törnqvist hittar jag däremot. Vi gör ett försök, när det gäller ättlingar till systrarna till Frans & Sven och ser om vi hittar ngn. i offentligheten välkänd person. Här en sonsonson (alltså en sysslingson till mej) och på Google kan du välja att läsa hur mycket som helst av och om PJ Anders Linder i press och på bloggar i dagspolitiska ämnen. Hans yngre bror Mats är också journalist. Deras far var PerÅke Anders Linder (lärare i Värnamo) och hans – och övriga sysslingars – sysslingsson är då också följaktligen vår äldste son (rotera+förstora) Henrik Gustafsson . Mina sysslingssöner/-döttrar är då Henriks bryllingar. Våra 4 barns sysslingar i Sjöstrandssläkten från Södra Ryd (sista bilderna på denna sida) Hånger och kusiner i Gustafssonssläkten från Norra Brusås Hånger – syns på denna bild – i dagarna 25 år gammal. Henrik sitter på marken längst till vänster med Martin bredvid. Jenny och Malin står längst upp till vänster. Mina kusiner med respektive var nog samtliga med på bilden – med undantag för 2 st systrar (med familj) i USA – födda Seastrand. Dessutom givetvis mor och far, bröder och syster med respektive samt mostrar och morbröder boende i Sverige. Mycket har hänt i familjen och släkten under de 25 år som gått sedan släktträffen. Om detta får berättas på andra sidor.

2019 fyllde min mor 100 år och om födelsedagsfesten berättas på denna sida. Vi var 42 personer av hennes ättlingar samlade. Nederst på sidan berättas också om en kusinträff efter Ida och Frans Sjöstrand (det var då 29 år sedan deras förra Sverigebesök och vår förra stora släktträff). Träffen ägde rum strax före mors födelsedag och ordnades i samband med ett besök av Frans Seastrand med fru (Jag blev ombedd att hålla ett tal på engelska, där jag gör en tillbakablick i Frans Sjöstrands släkthistoria. På sidan finns en länk till brevet).

 

Jag har 2 ex. av en tjock bok ”25 år i Kina”, som gavs ut i samband med Svenska Missionsförbundets 25-årsjubileum av Kinamissionen samt ett brev från 1956 från Sven Tonnquist till sin svägerska Ida Sjöstrand – min mormor**. I boken har Sven Tonnquist skrivit 6 kapitel i olika Kinaämnen***.

***Boken innehåller c:a 70 kapitel och närmare 400 bilder. Nedan ämnesrubrikerna för Sven Tonnquists kapitel; Kinesiska språket, Kinas litteratur, Bok- och traktatspridning, Kinesiskt skolväsende förr och nu, Evangelistskolan och Kingchow Seminarium, Det nya Kina.

**bilden visar från vänster min syster Eivor, mamma, bror Ivar, mormor Ida, mammas moster Mari(a) Rydström Lindsten som också blev Sixten Sjöstrands fostermor samt mammas syster Elsa Sjöstrand.

 

Efter besöket vid gravarna vid Angerdshestra kyrka fortsatte vi med husbilen – Campern som vi köpte för 31 år sedan och som syns i bakgrunden på bilderna – till toppen av Taberg, där vi övernattade. Vi kan rekommendera en vandring på vandringslederna i naturreservatet – nedför, runt och uppför berget. Före besöket åkte vi på söndagen från konserten i Nyhem via Gunillaberg.

Campern har under 1900-talet fungerat som bostad för hela familjen på många platser från Nordkap (-94 ) i norr till Tarragona (10 mil söder om Barcelona – som vi besökte -92 & -98 ) och Rom (-86 ) i söder. Från Tarragona (längst i väster) , Normandie (-88 ) & Bergen i väster till Nordkap (längst i öster), Budapest (-90 ) & Gotland (-95 ) i öster — och till många andra platser – mellan dessa ytterkanter – under många andra år. Nu måste jag avsluta för att gå ut och montera en ny diskbänksblandare i campern/husbilen. För att visa bilder på vår husbil från några av resorna under alla åren har jag gjort denna bloggsida.

PS: Efter dagens – 2015 – mailkontakt med Gunnar skriver han så här;
”Hej Göran,
Visst får du citera, men ange gärna även startsidan till min webplats.
Men tyvärr måste jag nu – p g a ytterligare försämrad syn – sluta med aktiv släktforskning, och det är inte säkert att jag kommer att kunna besvara alla inkommande brev”.

 

Nu 6 år senare i april 2021 skriver Gunnars son enligt följande;

”Pappa blev mycket glad att höra att din mamma är i livet. Det var en positiv energiinjektion i hans ganska händelselösa liv på äldreboendet i Solna. Han kan tyvärr inte släktforska längre då synen blivit för dålig, men han är fortfarande lika skärpt och följer med i vad som händer i samhället och världen”.

April 2021 och vi lever fortfarande i Covid19-pandemin, som drabbar hela världen och påminner oss om den förra riktigt stora världsvida pandemin. I en släktblogg blir det därför nödvändigt att påminna oss som lever idag om hur detta drabbade våra förfäder…

Den stora skaran, som på denna bild samlats framför Hånger Missionshus, tycker jag mej minnas, att min far har kallat för ungdomsföreningen. Jag gissar därför, att detta sällskap var en del av  ”Jönköpingskretsens kristliga ungdomsförbund” som sedan gick upp i SAM och blev SAU. Farfar var också söndagsskollärare i Missionshuset och jag gissar, att denna bild visar söndagskolslärarna i Missionshuset.