Gråhösen runt tillsammans med en mountainbike(are)

2017 och 48 år sedan 1:a ggr. i Oviksfjällen ( ”Bland Ovikens skyhöga snökrönta fjäll där..”) . Alla markerade höga fjäll på bilden nedan utom Hundshögen (det högsta och längst bort) har jag bestigit. Toppen syns i mitten av 2:a bilden, som är fotad från toppen av Österfjället. För 38 år sedan gick jag leden nedanför toppen av Hundshögen till Arådalen (hämtades där med bil efter 6 timmars vandring) men utan toppbestigning – liksom med snöskoter vid 2 andra tillfällen. Min toppbestigande (ex. Kebnekaise och Kilimanjaro ) bror, som kom direkt till oss från bestigningen av Helags – Sveriges högsta fjäll söder om polcirkeln, hade en idé, att vi skulle cykla mountainbike till Dörrsjöarna vid foten av fjället och sedan därifrån starta toppbestigningen. Hur det gick för gubbarna syns längre ner på sidan. På denna sida kan mera lämpliga cykelvägar hittas och enklaste sättet att bestiga Hundshögen är från Arådalen.

Vit prick = fjällstugan. Röd = Bydalen.

Här kommer bilder från vår expedition. Det blev tyvärr mycket vandring och mindre cykling, varför vi fick ändra expeditionens mål till en 1,6-mils tur runt fjället Gråhösen. Fjället syns till vänster på bilden nedan – bakom trädet i förgrunden. Fjället i mitten är Storfjället, vars fot vi passerade på knappt 1000 m-nivån. Klicka här så ser du vår planering och sedan den ändrade planen. Bantetjahke = Östfjället med 3 toppar. Fjällstugan ligger i Klevfjällsbyn.

Nedan följer bilder från rundan. Som vanligt får man här klicka på bilden för förstoring. Vid en av sjöarna på bilderna på knappt 1000 m-nivån tältade vi för 26 år sedan, vilket dokumenterats här Storfjället syns på flera av bilderna.


Toppen av Rävkulan sticker upp till vänster på bilden. Här får vi problem med att ta oss över Tvärån.

Min bror har t.ex. cyklat Vasaloppet. Med racercykel har han cyklat Vättern runt vid flertalet tillfällen.