1969 i skärgården

skanna0029

Göteborgsungdomar 1969 efter en sol- & badresa med gamla bilar genom det delade Europa ner till forna Jugoslavien. Det var året efter Sovjettruppernas intåg i Tjeckoslovakien. Vi kunde inte då stanna i det skanna0028sommarvarma Göteborg utan drog ut i skärgården. Medelhavet hade nog också förstärkt längtan efter havet. Från Hönö hamn åkte vi ut till Vinga med en liten träbåt med skanna0030skanna0032utombordsmotor.

3 bröder (flickvännens) varav två är enäggstvillingar – fortfarande med kalufserna i behåll. Alla ungdomarna är i dag fast(ighetsägare) i skärgården. 2 på Öckerö och 6 på Rörö. Även ngr. av de många i nästa generation är idag fastighetsägare och fastboende i skärgården.

 

Denna typ av träfiskebåtar trafikerade Hönö hamn för så länge sedan.

skanna0033

 

 

Här tillbaks till utfarten från Hönö Klova hamn.

Här har vi kommit ut på havet med båten som bröderna ägde och köpt tillsammans för en billig penning. Det var en blåmålad träbåt som kallades Blådåren, eftersom den läckte vatten och motorn var inte särskilt startvillig. Årorna på botten behövdes. Ngt. år senare, när motorn inte startade, användes årorna som mast och badkapporna som segel. Vi seglade då hela vägen hem från Innervinga till Hönö Klova.

skanna0031

Flickvännen på stadig klippgrund på skäret Innervinga med Vinga fyr i bakgrunden.

 

 

 

 

 

 

En fantastisk sommar med nya upplevelser för en smålänning är slut. Det är inte bara skogarna och sjöarna i Småland, som kan få smålänningen förtjust. Skärgården ger liksom fjällen möjligheter till fantastiska upplevelser. Starten för dessa upplevelser i skärgården och fjällen skedde 1969. På bloggarna kommer efterhand flera av dessa att berättas.

Göteborgsflickan tar tåget från den stora hamnstaden i väster upp till skogarna, sjöarna och hagmarkerna i Småland. Där gästar hon pojkvännen i Hånger socken – Värnamo Kommun. På tidigare bilder på denna sida höll han i kameran. Bilderna nedan vid andra änden av dammen, som börjar vid föräldragårdens gräns.

skanna0034skanna0035