Några bilder från olika höstdagar i skärgården 2015

Hösten i skärgården är också en fin tid. Här kommer några bilder från september- och oktoberdagar. De första bilderna från naturskyddsområdet på västra Rörö idag den 26 oktober. De andra bilderna kommer senare, eftersom jag glömt min datorssladd hemma till min Canon EOS-kamera.

Sion RöröIMG_0844IMG_0845IMG_8505IMG_8510IMG_8490IMG_8467IMG_8472IMG_8475IMG_8477IMG_0827IMG_0831IMG_8303IMG_8304IMG_8520IMG_8518IMG_8519

Just där stigen upp på berget, där nästa bild är fotograferad, passerar jag Sionkapellet. Här tror man på framtiden! Det är en mycket imponerande, omfattande och ideell arbetsinsats, som görs med denna utbyggnad av en liten församling på en ö allra längst ut i skärgården. Nu har 1 år förflutit. – Se vad som hänt allra nederst på denna sida!

Utsikt rakt mot väster, där Stora Pölsans fyr skymtar. Det är rakt västerut öppet hav till Skagen i Danmark, som ligger på exakt samma breddgrad som Rörö. Denna & nästa bild med Iphonen.

 

 

Nu är det inga badande i Ersvik. Bara en massa tång har blåst upp på stränderna.

Här blir jag tvungen att göra ett instick i bloggen med höstskildringen från skärgården. Idag 27/10 kom jag hem till Habo – och 45-årsälsklingen enl. denna bloggsida. En fantastisk ny vy, när jag tittar ut från vårt hem sedan 42 år och där alla våra barn växt upp. När vi byggde vårt hus hade vi denna vy, eftersom den för nu 60 år sedan planterade granskogen då inte nått upp till Vätterns vattenspegel. Nu kunde vi fira 45 årsdagen med tårta och denna Vätternutsikt. Längst till höger syns Nyarpsområdet i Bankeryd och rakt fram Jönköping och Huskvarna. Nu är vi glada för att vi byggde med 4 st panoramafönster på våningsplanet mot sydöst och lika många lite smalare på suterrängplanet. Vi ser nu ut över Vättern från Visingsö/Gränna till Bankeryd – från nästan 100 metersnivån över Vätterns yta. Vi kan t.o.m. se Taberg. Mitt på kvällsbilden, till vänster om TV-masterna med rött toppljus, högst upp i det starkt upplysta området hittade vår äldsta dotter sin make. För varje barn i åldersordning sökte man sedan make/maka allt längre bort från hemmet. 4:e barnet på andra sidan jorden i Mexiko.

Nu tillbaks till skärgården, där vi tog de följande 5 bilderna från Jydhuvudet på Rörö den 28 och 29 september. Månen stiger upp över Göteborg i öster. Belysningen från en högt belägen Göteborgsstadsdel är Gårdsten och det röda ljuset strax höger därom (på båda månbilderna i ngt. olika riktning – p.g.a. olika tid för uppgång eftersom bilderna tagits under 2 olika dagar) är från vindkraftverket där.

Jydhuvudet är berget ovanför vårt skärgårdshus. Det är bara att fortsätta i förlängningen av vår gata, Jydhuvudsvägen, upp till toppen. Jydhuvudsvägen slutar vid vår tomtgräns mot sista grannen ovanför.

 

 

 

Strax före vi riktade kameran mot den väntade, uppdykande månen i öster hade solen gått ner i väster.

 

 

Här är kameran riktad mot Marstrand i nordost.

 

 

 

 

Här syns Stora Pölsans fyr tydligare i solnedgången den 28/9.

 

 

Sista turen med båten på kvällen den 30/9 till grannön Källö-Knippla, som har en jättefin vandringled på öns norra del. Dagen efter blev båten upptagen ur havet.

 

 

 

Sista övernattningen i husbilen gjordes på parkeringen vid Läckö Slott på Kållandsö i Vänern den 24 augusti. Före Italienresan var det dags för inställning av vår, under 31 år ägda, Camper i ladan för vinterförvaring.

 

 

 

 

Ny utsikt till 11-kaffet! Skorstenen och röken i Jönköping, som syns över den utskjutande Nyarpsudden i Bankeryd i höger bildkant. De låga molnen över sjön till vänster uppstår vid denna årstid p.g.a. Vätterns varmare vatten.

 

På denna bild skymtar Taberg till höger om den stora eken. Nu är jag färdig med de ganska omfattande avverkningarna av en buskridå av lövträd samt kraftig utgallring i den omfattande enskogen. Området är kommunens mark nedanför tomtgränsen. Vi har skötselansvaret enl. avtal.

 

Här är Taberg inzoomad. Taberg är Smålands näst högsta punkt och berget är nog Småland mest kända. Klicka här för Taberg. Här syns röken från skorstenen bättre allra längst till vänster. Bilderna på nätet blir ju mycket komprimerade.

_________________________________________________________________

Här tror man på framtiden! Det är en mycket imponerande, omfattande och ideell arbetsinsats, som gjorts med denna utbyggnad av en liten församling på en ö allra längst ut i ytterskärgården. Här följer en bildberättelse från invigningen idag 2016-09-25.

img_9074img_10671img_10741img_10711img_10721img_10751img_10761img_10771

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Efter bandklippningen hälsar mötesledaren och församlingens ordförande välkommen till invigningsgudstjänsten.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Här talar Göran Schmidt, som var föreståndare, när vi kom till Rörö. Han flyttade dock strax efteråt efter att ha bott med sin familj på Rörö under 11 år. Klicka här och läs om Rörö på hans hemsida. Missa inte heller att läsa på denna flik! – Han har under 40 år studerat och undervisat om evolutionsteorin/hypotesen.